Eerste bloedtransfusie – Vandaag in

Wikipedia: Würfel
Wikipedia: Würfel

Vandaag in 1666 vindt de eerste bekende bloedtransfusie plaats. Wat nu heel normaal is, werd toen getest op twee levende honden.

Zakenman Samuel Pepys, die beroemd werd om zijn zeer gedetailleerde en zeer goed bewaarde dagboeken waarin hij onder andere schreef over de Grote Brand van Londen en de pestplaag die Engeland teisterde, is degene die ervoor zorgt dat we zo exact weten wanneer ‘s werelds eerste bloedtransfusie plaatsvond. Zoals elke dag schreef Pepys ook op 14 november 1666 een stukje in zijn dagboeken, en dit keer legde hij in detail vast hoe een bloedtransfusie werd uitgevoerd op twee levende honden.

Bloed
In 1666 waren bloedtransfusies nog een zeer onbekende wetenschap. Aderlatingen waren wel normaal bij zieken, maar grootschalig bloedverlies was in die tijd niet te verhelpen en dus meestal dodelijk. Toen de eerste bloedtransfusie werd uitgevoerd was het pas 4 jaar bekend dat bloed circuleert en dat het hart dient als de pomp voor het hele lichaam, hoewel Arabische artsen dat vermoedden al in de 13de eeuw hadden. Bloed rondpompen en bloed overbrengen van één lichaam naar een ander zijn echter wel hele verschillende dingen. Sterker nog, toen in 1492 paus Innocentius VIII stervende was werd een bloedtransfusie voorgesteld, maar de paus werd toen gezegd het bloed te drinken omdat men dacht dat het dan wel opgenomen zou worden door het lichaam. Het hielp niet en de paus stierf alsnog.

Dodelijk
1666 was misschien het jaar dat we voor het eerst over een bloedtransfusie horen, het was echter geen succesvolle. Één van de twee honden die werden gebruikt voor de proef stierf, zo blijkt uit de dagboeken van Pepys. Hetzelfde was al eens gebeurd in proeven die ergens in 1665 waren uitgevoerd. In 1667 werd de eerste test op mensen uitgevoerd, waarbij opnieuw doden vielen en bovendien werd aangetoond dat mensen eigenlijk geen dierlijk bloed kunnen ontvangen. De eerste succesvolle bloedtransfusie tussen twee mensen vond pas plaats in 1818, met mogelijk meer geluk dan wijsheid want de kennis over bloedgroepen en de dodelijke afloop van het mengen van de verkeerde groepen werd pas in de 20ste eeuw ontdekt, grotendeels tijdens de Eerste Wereldoorlog toen het opslaan van bloed en bloedtransfusies aan het front ervoor zorgden dat vele gewonde soldaten bleven leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!