Een geest met meerdere betekenissen

De moderne generatie kent een ongekende druk om met bloedspoed te communiceren, anders wordt je een buitenbeentje. De ergste ziekte op aarde. Althans, volgens Geest van Daan Remmerts de Vries.

Communicatie is belangrijker dan ooit. Tenminste, zo lijkt het als je naar social media kijkt. Hele dagen sturen mensen elkaar berichtjes, filmpjes, foto’s, en dergelijken. De vraag is echter of we er nou echt “socialer” van worden.

Verslaving
In Geest gaat Daan Remmerts de Vries die discussie aan. Jochem is een puber anno 2017, niet weg te slaan bij zijn mobiele telefoon en computer. Hij speelt Pokemon Go in het Vondelpark, Snapchat een eind weg, en spendeert meer tijd aan games dan aan zijn huiswerk. Als dat ineens allemaal wegvalt stort zijn wereld onder zijn voeten in elkaar. En juist dat maakt het boek zo interessant. Want wat zou er gebeuren als je ineens niet meer online kan zijn waar en wanneer je maar wilt? En moet de wereld serieus gaan nadenken over het bestaan van de social media verslaving?

Op dezelfde toon die jongeren gebruiken legt Remmerts de Vries de vergaande gevolgen van het gebruik van sociale media vast in een meeslepend kinderboek. Als je echter niet tegen de spreektaal en de tone of voice van jongeren kan, kun je dit boek beter laten liggen.

Geest
Indien je geen problemen hebt met het taalgebruik van de gemiddelde (hang)jongere, dan is Geest een aanrader voor iedereen die zich in de moderne wereld begeeft. Want hoe wordt je een geest? Door van de aardbodem te verdwijnen, of door op te gaan in de anonieme menigte, of door geen eigen identiteit meer te hebben? De titel van het boek lijkt in de eerste instantie te slaan op een bijnaam, maar draagt al snel meerdere betekenissen. Betekenissen die gedurende het verhaal zich verder ontplooit steeds duidelijker worden. Jochem heeft een reis af te leggen, letterlijk en figuurlijk, en je maakt elke stap onderweg met hem mee.

Geest
HELP!!! Mijn ouders hebben mij ontvoerd naar een plek waar ik geen bereik heb! Waar mijn telefoon het niet meer doet! Dit mogen dan de Highlands zijn, naar een lager lever kun je niet zinken…

Op Jochems middelbare school in het hart van Amsterdam is een leven zonder social media en internet ondenkbaar. Als zijn ouders besluiten te emigreren naar een afgelegen gebied in Schotland, zonder bereik en internet, raakt hij dan ook totaal in paniek. Kun je overleven aan het (wifi-loze) uiteinde van de wereld…?

Daan Remmerts de Vries. Geest / Querido / 9789045120935 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!