Share this

Wikipedia: Kok Vermeulen

Vandaag in 1924 wordt er voor het eerst een dier met een vliegtuig vervoert. Het is de KLM die fokstier Nico van Rotterdam naar Parijs brengt.

Dieren in het vliegtuig zijn inmiddels niet meer iets bijzonders. Huisdieren, transport, hulpdieren, de meeste vliegtuigmaatschappijen hebben alles wel gezien. Zo mogen kleine huisdieren en blindengeleidehonden bij de meeste grotere vliegtuigen bij hun baasjes blijven, andere dieren gaan in het ruim.

Het eerste dier dat ooit vervoerd werd, werd vervoerd door de KLM. Nico de fokstier werd op 9 juli van  Rotterdam naar Parijs gevlogen, een transport dat normaal met een vrachtwagen gebeurd zou zijn. In 1924 heerste echter mond- en klauwzeer in België en dus kon het dier niet door dat land reizen. Gezien er grof betaald was om Nico zo snel mogelijk in Parijs te krijgen werd besloten dat het dier met het vliegtuig vervoerd zou worden, en zo werd een hele nieuwe branche geboren.

Discussie
En die branche zit de laatste tijd in redelijk zwaar weer. Niet alleen vee, dierentuindieren, of internationale handel wordt met vliegtuigen vervoerd, steeds vaker willen mensen ook hun huisdieren meenemen. Met twee problemen als gevolg… Kleine huisdieren zoals katten en honden mogen, wanneer er voor hen een stoel is geboekt en de luchtvaartmaatschappij dit toestaat, mee met hun baas. Maar nadat verschillende berichten het nieuws bereikten over dieren die onderweg waren overleden – doordat de kooi in de bagagerekken werd gezet door het personeel- en verhalen van dieren die naar volledig verkeerde bestemmingen waren gebracht – omdat ze toch in het ruim moesten-  is er vooral in de Verenigde Staten de discussie opgelaaid over hoe (huis)dieren in de toekomst vervoerd moeten worden.

Een tweede discussie is het lot van het “hulpdier”. Waar blindengeleidehonden en andere service-dieren al jaren gewoon mee mogen met hun baasje, die zonder hen immers zeer weinig tot niets kunnen, hebben steeds meer dieren de sticker van hulpdier. Deze dieren geven emotionele steun aan mensen met een trauma of met angststoornissen maar komen meer en meer voor, en in alle vormen. En er wordt vaak gesjoemeld met het label, waardoor onopgevoede of ongetrainde dieren alsnog mee mogen met de baas en de vlucht van andere passagiers een stuk zwaarder maken.

Nico was misschien het eerste dier in de lucht, maar Fikkie kan wel eens de laatste zijn.

Share this