Duivelskruid is op alle manieren een grof verhaal

Hekserij is altijd een goed begin voor een verhaal, en Duivelskruid brengt het ouderwetse bijgeloof naar de nieuwste generatie.

Hekserij bestaat al sinds mensenheugenis. Het geloof in magie en de kwade bedoeningen ermee zorgden ervoor dat vele mensen, voornamelijk vrouwen, omkwamen doordat ze op de brandstapel werden gezet. De meeste boeken over het onderwerp gaan dan ook over de tijdsperiode van deze vervolgingen, maar Duivelskruid pakt het anders aan: het verhaal gaat over een grootmoeder en kleindochter, en daarmee maakt het het concept van de duivel en zwarte magie een stuk begrijpelijker voor de moderne generaties.

Mentaal
Of hekserij werkelijk mogelijk is of niet, dat is een vraag die Duivelskruid in het midden laat. Het boek gaat namelijk over veel meer dan dat: het gaat grotendeels over het mentale vermogen van de mens. Hoe we klappen kunnen opvangen en verwerken, hoe je mentaal door kan gaan na een tegenslag zo groot dat de wereld in lijkt te storten. De wanhoop van de mens en angst in zijn meest pure vorm wordt door schrijfster Marita de Sterck aangeboord in dit boek. En juist dat is iets heel erg indrukwekkends.

Kinderboek
Duivelskruid is makkelijk te bestempelen als een kinderboek, maar tijdens het lezen valt het het al snel op dat het dat mogelijk niet helemaal is. Duivelskruid is rauw, grof soms. Seks in de rauwste vorm en beschrijving wordt niet geschroomd. Het geeft het boek de edge die het juist zo sterk maakt, maar als je bedenkt dit boek gemakkelijk tussen de kinderboeken terecht kan komen in een winkel geeft dat het wel een klein beetje een schok.

Duivelskruid is dus geen kinderboek, het is een young adult die zich eens niet in Amerika afspeelt of die de meest wonderbaarlijke bovennatuurlijke wezens heeft die de boventoon spelen. Dit boek is rauw, het is echt, en het is aan de lezer om te bepalen wat zij vinden dat er is gebeurd en wat “waar is” en wat niet.

Duivelskruid
Tanne groeit op op een boerderij bij de hei in de eerste helft van de vorige eeuw. Als kind is ze gefascineerd door de schrikwekkende verhalen over hel en duivel. Ze begint al vroeg te experimenteren met toverplanten en wordt een volleerde kruidenvrouw. Ze weet welke kruiden liefde opwekken, genezen, giftig zijn. Maar ze overschrijdt de grenzen en kwetst wie haar het dierbaarst zijn.
Jaren later wil haar kleindochter Yara, die schaapherder is, achterhalen wat er vroeger is gebeurd. De tijd dringt, want de stoko ude Tanne vecht met de duivel.
Wat is er waar van wat ze allemaal ziet en vertelt? Is de waarheid zonder wanen wel verteerbaar? En wat als Tannes duivel samen met haar groene ogen door de generaties reist?

Marita de Sterck. Duivelskruid / Querido / 9789021414379 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!