Share this

Wikipedia: Haragayato

Vandaag in 1849 wordt de veiligheidsspeld uitgevonden. Het simpele ding, dat wordt gemaakt van een enkele metalen draad, was bedacht om het werk van naaisters makkelijker te maken.

Walter Hunt was uitvinder van beroep en zou gedurende zijn leven veel moderne gebruiksvoorwerpen bedenken en patenteren. Toch zag de man van veel van zijn eigen uitvindingen het nut niet in, of snapte hij niet waarom men het zo’n goed idee vond. Zo dacht hij ook over de veiligheidsspeld, die hij maakte uit een stuk van dik ijzerdraad. Door die draad te buigen maakte hij er een veer in, die vast kon worden gezet met een klem. Een simpel voorwerp dat tegelijk vreselijk nuttig was. Hunt verkocht het ontwerp en zijn patent destijds voor nog geen $400,- (nu ongeveer $9.500,-).

Het idee van de veiligheidsspeld was niet bijster nieuw in de tijd van Hunt. Romeinen en welgestelde burgers in de Middeleeuwen droegen spelden met een zelfde soort systeem van een pin en een klem. Sommigen van deze klemmen waren waarschijnlijk zeer waardevol en werden gedragen als sierstukken die mantels op hun plek hielden. Ergens hadden ze dus een soortgelijke functie als huidige veiligheidsspelden, maar tegelijkertijd zijn het volledig verschillende voorwerpen. De veiligheidsspeld was immers een goedkoop en relatief “gewoon” gebruiksvoorwerp, en diens uitvinder zag er nauwelijks de marktwaarde van.

Veilig
Een veiligheidsspeld mag dan wel zo heten, ze kunnen wel degelijk gevaarlijk zijn. Bij het doorslikken van de speld, iets dat kleine kinderen nog wel eens doen, kan de speld opengaan in de slokdarm of maag waar het scherpe voorwerp serieuze schade kan aanbrengen aan de ingewanden. Vanwege dit risico ontwikkelde de arts Chevalier Jackson in de 19de eeuw een speciale methode, en speciaal gereedschap, om een veiligheidspin snel en zonder ingewikkelde operaties uit de slokdarm te  verwijderen. De arts was zelf een lichte excentriekeling, hij stond erom bekend om de door hem verwijderde doorgeslikte spelden van tijd tot tijd tentoon te stellen.

Naaimachine
Hunt is ook de uitvinder van een van de eerste moderne naaimachines. Zijn model was het eerste model dat een lockstitch mogelijk maakte, waardoor een draad niet meer los zou raken. Toen Hunt aan zijn dochter voorstelde dat hij deze machine zou gaan fabriceren en verkopen, wees zij de uitvinder er echter op dat een dergelijk apparaat veel handwerkvrouwen werkloos zou maken. Hunt liet het ontwerp direct links liggen en patenteerde het nooit, dat werd 20 jaar later pas gedaan door Elias Howe.

Share this