Share this

Vandaag in 1453 verging het Byzantijnse Rijk met de val van de stad Constantinopel. Het huidige Istanbul kwam daarmee in de handen van de Ottomanen.

Constantinopel, nu bekend onder de naam Istanbul, is één van de oudere steden in de wereld. De oudste resten die in de stad gevonden zijn tonen aan dat er 6000 jaar geleden al een nederzetting werd gebouwd, en sindsdien was deze stad altijd een centrum van handel en informatie. Gelegen aan de Bosporus was het omringd door vruchtbare grond en was het een knooppunt tussen handelsroutes. De stad werd dan ook gebruikt door de Grieken, de Perzen, de Romeinen, de Arabieren, de karavanen van de Zijderoute. Na de val van Rome werd Constantinopel, onder de leiding van keizer Constantijn, de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk. Hij maakte van de stad het centrum van Griekse en Romeinse klassieken en het nieuwe christelijke geloof, maar als een centrum van macht en welvaart trok de stad ook de aandacht van andere wereldrijken.

Byzantijnen
Na de val van het Romeinse Rijk werd Constantinopel de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk. De muren van de stad hadden tegen die tijd al vele vijanden weten te weerstaan, en zouden dat nogmaals gaan doen.  In de 8ste eeuw werd Constantinopel belegerd door de Arabieren, een strijd die enkel werd gewonnen doordat keizer Leo III Grieks vuur inzette. Dit wapen wordt anno nu vergeleken met napalm, het recept ervan is echter lang geleden verloren gegaan maar de documentatie erover heft ons geleerd dat het een geducht wapen was dat hele vloten kon verbranden.
Eeuwenlang bleef Constantinopel ondanks strijd en machtswisselingen in Europese handen, maar het mocht uiteindelijk niet baten.

Strijd
In 1453 was Europa in een verhitte strijd verwikkeld met de Ottomanen, die hun rijk wilden uitbreiden en hun oog hadden laten vallen op Constantinopel. Onder leiding van sultan Mehmet II werd de stad 40 dagen lang belegerd. Hoewel Grieks vuur opnieuw zou zijn gebruikt, is er geen bewijs te vinden dat het enige serieuze schade heeft gedaan op de aanvallende troepen. De theorie is dat het dus nauwelijks meer werd ingezet, ook niet toen de Ottomaanse troepen door de muren braken en een bloedbad in de stad aanrichtten.

De zwakte in het leger en de verdedigingswerken van de stad, ooit de “Koningin onder de steden” genoemd, die de stad uiteindelijk fataal werd was twee eeuwen daarvoor aangericht door de plunderende troepen van de Vierde Kruistocht. De christelijke soldaten besloten toen de stad in te nemen en te plunderen in de hoop zo hun loon te verkrijgen. Na de val van de stad in 1453 viel het Byzantijnse Rijk uit elkaar. Er werden nog enkele wanhopige pogingen gedaan om de stad te heroveren maar het zou niet baten. Constantinopel werd Istanbul.

Share this