Share this

Photo by Sole Treadmill on Foter.com / CC BY

Vandaag in 1498 werd de tandenborstel uitgevonden. De Chinese keizer Hongzhi liet er één maken van varkenshaar. De houder werd gemaakt van been of bamboe.

De Chinezen waren niet de eersten die zich met hun gebit bezighielden. Archeologen hebben houten tandenstokers gevonden in 5000 jaar oude graftombes van Egyptische farao’s. En de Griekse en Romeinse bronnen spreken ook van de tandenstoker, die zij het liefst van zilver lieten maken. Maar het was de Chinese elite die overstapte van de tandenstoker naar een borstel.

Vooruitgang
In de 15de eeuw was China ver vooruit op Europa, qua technologie en ontwikkeling. Ook op het gebied van persoonlijke hygiëne. Om ook de schoonheid van het gebit te garanderen was keizer Hongzhi op zoek naar iets dat de tanden beter schoon kon houden dan een simpele tandenstoker, en zo liet hij de tandenborstel ontwikkelen.

Het benen model dat Hongzhi liet maken was echter zo duur dat alleen de elite gebruik maakte van deze nieuwerwetse techniek. En dan nog wordt er getwijfeld hoeveel mensen het echt gebruikte gezien varkensharen een onprettig materiaal zijn voor gevoelig tandvlees. Varkenshaar is stug en hard, zeer geschikt voor verfkwasten maar minder voor tandenborstels.
Het gewone volk bleef aangewezen op stukjes bamboe en de scherpe kant van een mes, om zo stukjes tussen de tanden of plak weg te schrapen.

Europa
Hoewel het concept van de tandenborstel Europa aan het begin van de 16de eeuw al had bereikt via de handelsroutes, sloeg het slecht aan. De paar modellen die teruggevonden zijn uit die tijd zijn gemaakt van paardenhaar, wat te zacht is voor een echte strijd met tandplak. Pas in 1770 kwam het idee van de grond, toen de Engelsman William Addis een tandenborstel bedacht met het haar van Siberische wilde zwijnen. De fabriek die Addis in 1780 begon bestaat nog steeds.

Share this