De sprong op Normandië voelt haast bekend

D-Day is zo mogelijk de beroemdste dag van de Tweede Wereldoorlog. Wat men vaak vergeet is dat in die avond duizenden soldaten omkwamen, vaak jonge jongens. Het verhaal van hun moed, en vooral hun angst, is te lezen in De sprong op Normandië.

NaamloosDe Tweede Wereldoorlog was geen pretje. Niet voor burgers, niet voor soldaten. En al helemaal niet voor de gezinnen wiens vader of zoon diende als soldaat. Vele soldaten kwamen namelijk nooit meer thuis. D-Day heeft misschien ervoor gezorgd dat de geallieerden eindelijk de overhand begonnen te krijgen in Europa, het kostte ook vele levens en de Franse stranden kleurden rood van het bloed van jonge jongens die pas net in dienst waren.

Bekend
Het verhaal is haast prachtig. Twee beste vrienden meldden zich vrijwillig aan bij de Amerikaanse parachutisten, met alleen maar de hoop beiden nog levend terug te komen. Het begin van het boek, is echter waar een paar steekjes blijven liggen. Te beschrijvend, te hak-op-de-tak, en daardoor niet meeslepend genoeg in het begin. Het mist de kracht van Oorlogswinter.
Voor een wat volwassenere generatie komt het verhaal bovendien wel een beetje bekend voor. Twee beste vrienden, samen in het leger, die de meest rauwe gevechten overleven. Één stoere jongen, en één wat bangere. Oorlogsgeweld en een verdwaald gevoel heerst bij de jongens. En ergens loopt er ook nog een meisje rond (gelukkig is het geen driehoeksrelatie!)? Doet dit iemand anders ook een beetje denken aan de film Pearl Harbor?

Oprecht
Begrijp me niet verkeerd, De sprong op Normandië is zeker geen slecht verhaal. Het is alleen net iets te bekend, en net iets te voorspelbaar geschreven. Maar het verhaal dat het vertelt, is rauw, eerlijk en oprecht! Dave is de helft van de tijd doodsbang en bezorgd over zijn kameraden, die vaak genoeg aan stukken worden gescheurd door kogels of granaten. De details over afgerukte handen worden je nauwelijks bespaard. En dan Dave, terwijl hij trillend als een rietje Duitse sluipschutters neerschiet. Is hij niet dapper genoeg voor de lezer? Leer er mee te leven! Want Dave voelt zich precies zoals de meeste soldaten op D-Day zich voelden! Doodsbang om dood te gaan, om hun familie of geliefden nooit meer te zien! Maar ondertussen doet hij zijn werk, ook al pist hij bijna in zijn broek van angst. En dat geeft het verhaal dan wel nog wat charme.

De sprong op Normandië
Dave kan niet geloven wat hij ziet. Het bloed stolt in zijn aderen. Zijn maag draait zich om. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Dave, een verlegen Amerikaanse jongen, wil dolgraag dat het weer vrede wordt. Hij laat zich door zijn beste vriend Joey overhalen om parachutist te worden bij Airborne, een nieuw onderdeel van hun leger. Na een zware training, ver van huis, staan hij en Joey voor een levensgevaarlijke opdracht. Ze moeten in de nacht van D-Day op Normandië springen en meehelpen Europa te bevrijden. Zal Dave zijn vriendin, op wie hij stapelgek is, ooit terugzien?

Anke Manschot. De sprong op Normandië / Uitgeverij Brandt / 9789492037213

Comments

Claar Lodeizen
07/10/2015 at 12:46

Jammer dat Linda nogal wat kritiek heeft op De sprong op Normandië van Anke Manschot. Ik heb namelijk een heel andere ervaring. Ik heb het boek in één adem uitgelezen en ben heel enthousiast. Ik ben een volwassen vrouw met kinderen en kleinkinderen, maar als een kind van 14 was ik benieuwd naar de belevenissen van Dave, Joey, Tipp en Jake. Ik werd helemaal meegesleept, ook door hun angsten, hun grappen, verdriet en onzekerheden. Het is niet alleen een spannend, goed geschreven verhaal, het is gebaseerd op historische gebeurtenissen en ik heb me weer eens gerealiseerd wat een enorme opoffering het is geweest, dit gevecht in 1944 voor de vrijheid. Heel ontroerend.
Een aanrader!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!