Share this

Vandaag in 1703 overlijdt de man met het ijzeren masker. Deze man was de beroemdste gevangene van de Franse Bastille, maar tot op heden is de echte identiteit van de man onbekend.

De Bastille is misschien wel een van de meest beruchte, en tegelijk beroemde gebouwen in Frankrijk. De bestorming ervan leidde de Franse Revolutie in, ondanks dat er nauwelijks mensen werden bevrijdt. Dat wil echter niet zeggen dat er geen roemruchte gevangenen hebben gezeten: een van hen was de man met het ijzeren masker, een gevangene van wie de identiteit nooit is achterhaald omdat hij gedurende de gehele gevangenschap een kap heeft opgehad.

Beroemd
De Bastille heeft sinds de Franse Revolutie een beruchte reputatie gekregen, maar de gevangenis stond juist bekend om het huisvesten van adel en andere beroemde gevangenen. Die vaak zeer goed behandeld werden tijdens hun straf of in afwachting van hun proces. Onder andere de filosoof Voltaire werd er twee keer opgesloten vanwege zijn openlijke kritiek op de overheid en de kerk. Voltaire kreeg in de Bastille echter een sterrenbehandeling, net zoals de Marquis de Sade. De Sade schreef een van zijn meest shockerende werken tijdens zijn tienjarige verblijf in de gevangenis.

Masker
De Bastille heeft dus vele beroemde gevangenen gehad, maar ook eentje die na vele jaren nog steeds even mysterieus blijft en dat is de Man met het ijzeren masker. 

In 1669 werd een gevangene binnengebracht, diens gezicht bedekt met een masker. De bewaarder die hem werd aangewezen mocht slechts één keer per dag eten brengen en verder bracht de man zijn tijd grotendeels in isolatie door. De naam die voor de gevangene werd geregistreerd was Eustache Dauger, maar door het masker zou niemand met zekerheid kunnen zeggen of dit ook diens werkelijke identiteit was. In zijn 34 jarige straf werd hij namelijk meerdere keren overgeplaatst van gevangenis en elke keer geregistreerd onder een andere naam, en toen hij uiteindelijk in 1703 overleed in de Bastille werd hij onder weer een andere naam begraven. Het masker zou hij 34 jaar lang dragen.

Identiteit
Dat er iemand 34 jaar lang gevangen werd gezet, grotendeels in de Bastille, was niet zo bijzonder. Maar de mythe rond de identiteit van de gemaskerde man, die hoogstwaarschijnlijk een stoffen kap droeg en geen ijzeren masker, maakte hem een beroemdheid in Frankrijk. Alexandre Dumas was de eerste die het ijzeren masker noemde, in zijn gelijknamige boek. Geruchten gingen dat de gevangene een zoon was van de Engelse koning Charles II. Voltaire claimde dat het om een half-broer van de koning ging, geboren uit een relatie tussen de koningin en kardinaal Mazarin, of zelfs een tweelingbroer van de koning. Een ander hardnekkig gerucht over Lodewijk XIV was dat hij zelf ook geen biologisch kind van Lodewijk XIII was en dat hij zijn biologische vader had laten opsluiten, om zo zijn koningschap veilig te stellen.

Een onderzoek uit 2016 stelt dat de man in werkelijkheid wel degelijk Eustache Dauger heette, en dat hij een dienaar was van kardinaal Mazarin die ontdekte dat Mazarin een gedeelte van zijn fortuin had vergaard door het te stelen van de Engelse en Franse koningshuizen. Mazarin zou zijn dienaar daarop hebben laten opsluiten en ervoor hebben gezorgd dat niemand ooit achter het geheim kwam door een soort levende legende van hem te maken. Of dit echter de waarheid is, zal nooit helemaal duidelijk zijn.

Share this