Share this

De maanvlinder is door uitgeverij Spatterlight onlangs weer herdrukt om een nieuwe generatie lezers met het werk van science fiction schrijver Jack Vance bekend te laten raken. Het is echter meer een thriller, dan een science fiction verhaal.

Wanneer je in de science fiction je weg probeert te vinden is het handig om te beginnen met korte verhalen. Als iemand die zelden sci-fi leest was De maanvlinder dan ook een goed begin voor me, hoewel het jammer was dat ik nog nooit iets anders had gelezen van Jack Vance waardoor sommige dingen mogelijk wat lastig te begrijpen zijn.

Aspecten
Een sci-fi verhaal kan zo ingewikkeld zijn als je het zelf maakt, en dat bewijst De maanvlinder moeiteloos. In de eerste 20 pagina’s raak je haast verdwaald in de complexe wereld die Vance in het korte verhaal creëert, door een haast antropologisch over taal en maskers uit te werken. Maar al deze kleine aspecten dienen een dubbel doel: niet alleen creëert het een nieuwe wereld, het leidt je ook zeer effectief af van de opbouwende spanning en intrige. Want ook al is het verhaal nog geen 80 pagina’s lang, Vance weet een ingewikkeld web te weven dat de lezer vasthoudt tot de laatste letter. Om tegen dat moment met een knal tot een einde te komen.

Genre
Sci-fi is een genre dat niet iedereen even erg kan waarderen, wat ook voor mijzelf geldt. De maanvlinder verweeft echter een antropologisch verhaal (compleet met non-fictie-achtige beschouwingen), met een klassieke thriller, met sci-fi wat ervoor zorgt dat als je over één van de drie genres heen kan lezen dit boek geschikt is voor meer dan enkel sci-fi liefhebbers maar ook voor iedereen die met iets lichts wil beginnen aan iets nieuws.

De maanvlinder
Edwer Thissell komt als kersverse consulair vertegenwoordiger van de Thuisplaneten aan op de wereld Sirene, waar ieder een masker draagt overeenkomstig diens sociaal prestige – strakh. Thissell krijgt al meteen de opdracht om Haxo Angmark, een gevaarlijke moordenaar, in hechtenis te nemen. Maar hoe ontmasker je een misdadiger in een zee van gemaskerde mensen?

Jack Vance. De maanvlinder / Spatterlight / 9781619473508

Share this