Share this

NaamloosVandaag in 1989 verschijnt Indiana Jones and the Last Crusade in de bioscoop. De kaskraker is het laatste deel van de trilogie die archeologie wereldberoemd maakte.

Indiana Jones is voor veel archeologen een soort icoon geweest, mogelijk zelfs de reden dat ze archeoloog zijn geworden. Een paar feitjes over ‘s werelds beroemdste schatzoeker:

  1. De naam ‘Indiana’ werd geïnspireerd door de hond van schrijver George Lucas. Die hond was trouwens ook de inspiratie voor Chewbacca.
  2. Dankzij Indiana Jones and the Temple of Doom heeft Amerika nu een minimumleeftijd voor bepaalde films. De scene waarin een nog kloppend hart wordt uitgerukt bleek wat heftig voor een jong publiek en daarom werd de film later als PG-13 (niet voor onder de 13 jaar) bestempeld.
  3. Harrison Ford zal de enige acteur zijn die ooit Indiana Jones speelde, als het aan regisseur Steven Spielberg ligt. Spielberg wil Bond-achtige-scenario’s met wisselende acteurs voorkomen.
  4. Spielberg vond The Temple of Doom zo slecht (net als veel kijkers) dat hij daarop besloot een derde Indiana Jones-film te maken. Dat werd uiteindelijk The Last Crusade, die dus bedoeld is als verontschuldiging naar de fans.
  5. De laatste Indiana Jones-film (Kingdom of the Crystal Skull) wordt door vele fans niet als onderdeel van de serie beschouwd. Onder andere de link met aliens en het feit dat de film pas vele jaren later uitkwam, wordt gezien als bewijs dat de film er niet bij hoort.
  6. Indiana Jones zit vol met referenties naar Star Wars, de andere grote hit van George Lucas. Zo heet de club uit Indiana Jones and the Temple of Doom ‘Club Obi Wan’.
  7. Om de acteurs veilig te houden in de scenes met slangen, staat er een glazen plaat tussen de dieren en de mensen. De cobra’s zijn namelijk echt.
  8. De ratten in The Last Crusade bleken nogal een probleem. Één actrice haakte af omdat ze te bang was voor de dieren. Maar de dieren waren zo belangrijk voor de film dat de filmmakers genoodzaakt waren ze te houden, en bovendien zelf te kweken om te voorkomen dat ze er te weinig zouden hebben (of dat ze ziektes zouden gaan meedragen). Een speciale verzekering zou bovendien de onkosten vergoeden mochten er ineens meer dan 1000 ratten tegelijk sterven.
  9. De grootste winnaar van de Indiana Jones-serie? De stad Petra! Voor The Last Crusade kwamen er hoogstens een paar duizend toeristen per jaar naar de antieke stad. Daarna kwamen er miljoenen mensen per jaar.
  10. De jonge Indiana Jones is trouwens een lid van de Boy Scouts omdat Ford en Spielberg dat ook waren geweest in hun jeugd.

 

Share this