Share this

NaamloosVandaag in 1896 wordt tsaar Nicolaas II gekroond. Niet heel bijzonder, gezien Rusland al sinds 1533 werd geregeerd door een ‘Tsar‘. Wat wel bijzonder is, is dat Nicolaas II de laatste tsaar was van het immense rijk. Hij werd in 1917 door Lenin en de Bolsjewieken afgezet om plaats te maken voor het communisme.

Nikolai Aleksandrovich Romanov werd geboren op 18 mei 1868, als oudste zoon van Alexander Alexandrovich (later Tsar Alexander III). Op 26-jarige leeftijd, anderhalf jaar na de dood van zijn vader, werd hij gekroond op 26 mei 1896 tot tsaar en daarmee de absolute heerser over Rusland. De tijd ertussen was vanwege de rouwperiode voor Alexander III, en ook omdat Nicolaas geen tsaar kon worden zolang hij ongehuwd en kinderloos was.

Uit het huwelijk kwamen vijf kinderen, Olga (1895), Tatiana (1897), Maria (1899), Anastasia (1901) en kroonprins Alexei (1904). Geen van de kinderen, of Nicolaas en zijn vrouw Alexandra zouden de Revolutie overleven.

Vader
Nicolaas was een betrokken vader, maar wist maar weinig af van hoe hij een land moest regeren. In de dagboeken waar zijn vader notities opnam over staatsaangelegenheden, stonden bij Nicolaas aantekeningen over zijn kinderen, vrouw en hun leven. Tijdens de kroning van de tsaar en tsarina werden er bijvoorbeeld duizenden mensen vertrapt, maar het koppel had het niet eens door. Voor zijn inauguratie zou Nicolaas zelf hebben gezegd dat hij niet klaar was om tsaar te worden, en het zelfs nooit wilde zijn.

Oorlog
Nicolaas leidde zijn land twee keer een dramatische oorlog in, de Russisch-Japanse Oorlog in 1904 en de Eerste Wereldoorlog in 1914. Ondertussen was de tsaar zo gebracht om het absolutisme van de troon, dat het volk steeds meer in opstand kwam en zich bij de Bolsjewieken (communisten) schaarden. Uiteindelijk leidde het tot de Februarirevolutie en de latere Oktoberrevolutie. Onder druk van het volk doet Nicolaas op 15 maart 1917 afstand van de troon, ook al grijpen Lenin en zijn communisten in oktober alsnog de macht. Nicolaas en zijn familie worden afgevoerd naar Jekaterinenburg. In het begin leefden ze in relatief comfort, onder huisarrest. Maar op 17 juli klonk alsnog het bevel om de gehele familie te executeren. Daarmee eindigde drie eeuwen aan Romanov-heerschappij in Rusland.

Bedriegers
Omdat de lichamen van kroonprins Alexei en die van prinses Anastasia niet bij de rest van de familie werden gevonden, werd er lange tijd gespeculeerd dat zij ontsnapt waren en de executie hadden overleefd. Vele bedriegers hebben jarenlang geclaimd één van de twee te zijn, tot in 2007 de stoffelijke resten van de laatste twee Romanov-kinderen werden gevonden en de vondst met DNA-onderzoek werd bevestigd. Over Anastasia zijn echter vele films en boeken verschenen, waaronder de tekenfilm van Fox in 1997

Share this