De ijsmakers maakt je vooral hongerig

In de zomer draait het tijdens hete dagen maar om één ding: ijs! Tijdens een hittegolf staan er lange rijen voor de Italiaanse ijssalons in Nederland. Sommigen van deze ijssalons worden al jarenlang door dezelfde familie beheerd. Over zo’n familie, met al hun emoties, oppervlakkigheden en keuzes, gaat De ijsmakers.

9200000030638557[1]Een boek over familiedrama, liefde en ijs. Het lijkt een perfect zomerrecept, en dat is De ijsmakers ook eigenlijk. Luchtig, niet te serieus, met een vleugje drama en watertandende ijsformules. Vijgen-amandelijs, het klinkt als de koude versie van een heerlijke taart. Citroen-salieijs, waar kan ik dat in vredesnaam echt krijgen? Het ijs uit De ijsmakers spreekt tot de verbeelding, een hele slimme formule van schrijver Ernest van der Kwast. Het enige nadeel is, is dat dat ook het enige is wat je aan het einde van het boek nog herinnert: het ijs. En dat je honger hebt gekregen.

Luchtig
Een luchtig boek is nooit vervelend, zeker niet als je het voor de zomervakantie koopt. De ijsmakers is echter zo luchtig dat het neigt om vergeten te worden zodra het is dichtgeslagen. De ‘hook’ die je aan je kraag door de pagina’s heen sleept en zorgt dat je het niet weg kan leggen ontbreekt een beetje.
Dichtregels van zeer bekende gedichten vullen de leegte op, doordat het boek daardoor niet alleen interessant is voor boekenwurmen maar ook voor poëzie-liefhebbers. Het is echter net niet genoeg om een echte meeslepende tranentrekker te produceren. De oppervlakkige toon grijpt de lezer niet bij de lurven, en het taalgebruik is net zo luchtig als dat zomerbriesje in de Italiaanse bergen. En lang niet zo zwaarbeladen met drukkende zomerhitte.

Zwembadrand
Toch zou ik De ijsmakers niet helemaal afschrijven. In de zomervakantie kun je best een pil meenemen, maar er bestaat een zeer grote kans dat je die toch niet leest. Dat zal De ijsmakers wat minder snel overkomen. Die lees je wel uit, juist omdat hij zo luchtig is en omdat hij over heerlijk, verkoelend ijs gaat. Ideaal voor aan de zwembadrand tijdens een hete zomerdag. Ben je echter bezig met een zeer actieve vakantie, of verdoemd tot een regenachtige camping op Texel? Dan zou ik het thuis laten liggen, Dan ben je er te moe voor ‘s avonds of heb je wat stevigers nodig om de lange dagen door te komen.

De ijsmakers
Helemaal in het noorden van Italië ligt de vallei van de ijsmakers: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. Volgens Giuseppe Talamini is het er zelfs uitgevonden. Zijn familie vertrekt elke lente naar de ijssalon in Rotterdam, in de winter keren ze terug naar de bergen. Maar zijn zoon Giovanni besluit met de traditie te breken. Hij is gegrepen door de poëzie en schopt het tot directeur van een groot poëziefestival. Op een dag doet zijn jongere broer Luca, die niet alleen de ijszaak in Rotterdam heeft gekregen maar ook het mooiste meisje van het dorp, hem een hoogst ongebruikelijk verzoek. Dan komt Giovanni voor de keus te staan nog eenmaal het belang van de familie te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen.

Ernest van der Kwast. De ijsmakers / De Bezige Bij / 9789023486381

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!