Share this

Rome was ooit de hoofdstad van het grootste rijk dat de mensheid heeft gekend. Het Romeinse Rijk kende zijn absolute hoogtepunt onder zijn eerste keizer: Gaius Octavius. Of ook wel bekend als Caesar Augustus. John Williams legde deze wonderlijke man vast op papier.

9200000026176117[1]Augustus en diens Romeinse Rijk, met zijn grote machtige legers en enorme grondgebied, spreken haast tot de verbeelding. Hoewel er veel bekend is over de geroemde Eerste Burger van Rome, is hij tegelijk nog altijd het onderwerp van veel onderzoek. Want eigenlijk weet niemand wie Augustus was. John Williams schreef in 1972 een roman die niet alleen erg dicht bij de realiteit blijft, maar die ook nog eens enorm meeslepend is.

Cliché’s
Waar de meeste boeken over Rome’s eerste keizer saai en langdradig zijn, met veel onderzoeken en verwijzingen erin, of vervallen in cliché’s, weet Williams vanaf de eerste pagina de lezer te grijpen. Geen saaie kost, maar een levendige roman die een kijkje geeft in het hoofd van wat ooit de ‘heerser van de wereld’ was. Maar daarnaast was Augustus, of eerder Octavius, ook gewoon een man en een vader. Een zoon en een broer. Zelfs opa voor enkele jaren. En hij liet de wereld een stad van marmer achter, die hij als een stad van klei had aangetroffen.

Williams schrijft het allemaal op in de vorm van brieven, verslagen en dagboeken. Een vorm die niet altijd even leesbaar of begrijpbaar is, maar hier is de chronologie duidelijk, de personages ook. Terwijl geschiedenis niet altijd een makkelijk onderwerp is om over te schrijven. Dit is echter een prachtig eerbetoon aan Caesar Augustus en voor elke geschiedenisliefhebber een must om te lezen! Houd je echter niet van geschiedenis? Dan kun je de roman beter laten liggen, want het gaat natuurlijk wel heel erg over het Romeinse Rijk van Augustus. Verwacht geen tranentrekkers of sappige liefdesverhalen. Schandalen genoeg in Rome maar gezien Williams vrij dicht bij de feiten blijft worden deze slechts gesuggereerd en niet tot in vurige details uitgewerkt. Toch maakt dat het niet minder intrigerend, en blijft het spel van macht voelbaar.

Augustus
Een tijdloos verhaal over vriendschap, loyaliteit en de mechanismen van de macht.

In zijn derde grote roman, winnaar van de National Book Award, vertelt John Williams het verhaal van de stichter van het Romeinse rijk, wiens grootsheid even legendarisch was als zijn grenzeloze ambitie: Augustus. Vanaf de moord op zijn oom Julius Caesar tot aan de laatste dagen van het keizerrijk volgen we Augustus op zijn tocht over het glibberige pad van de macht: niemand is te vertrouwen, de senaat wordt beheerst door eigenbelang en allianties zijn even snel gevormd als gebroken.

Augustus is een meerstemmige roman: via de gefingeerde brieven, dagboekaantekeningen, memoires en reisverslagen van historische figuren als Marcus Antonius, de dichter Cicero en Augustus’ dochter Julia, maar ook van een eenvoudige soldaat in de legers van de keizer, verrijst het levensechte beeld van een man die ervan droomt het corrupte Rome te bevrijden van het wispelturige juk van megalomane warhoofden en roofzuchtige rijken.

John Williams. Augustus / Lebowski / 9789048820603

Share this