Share this

Wikipedia: Luc Viatour

Vandaag in 3340 voor Christus wordt er voor het eerst een zonsverduistering aanschouwd. De eerste bron die dit fenomeen vastlegt dateert in ieder geval uit die tijd.

Veel oude beschavingen noteerden bijzondere fenomenen, al dan niet in geschreven bronnen of in rotstekeningen. Één zo’n gebeurtenis was een zonsverduistering, een fenomeen dat maar sporadisch plaatsvindt en dat bovendien nooit op de hele wereld tegelijk aanschouwd kan worden.

De oudste bron die we hebben waarin een zonsverduistering wordt vastgelegd zijn is een uitkerving in de Loughcrew Cairns in Ierland. Deze megalithische stenen vertonen een serie cirkelvormige rotstekeningen die corresponderen met de berekende datum van een zonsverduistering. Deze zou op 30 november 3340 voor Christus hebben plaatsgevonden. De tekeningen tonen 92 verschillende banen van de zon en de maan, samen met een uitgetekende horizon. In één van de geometrisch correcte banen is een zonsverduistering vastgelegd.

Bronnen
Dat zonsverduisteringen werden vastgelegd in veel historische bronnen is niet vreemd. Tot het fenomeen op astrologische en wetenschappelijke wijze werd verklaard was het iets waar veel mensen bang voor waren. De zon is van zo’n belang voor landbouw en de mensheid dat zelfs het korte verdwijnen ervan werd gezien als iets dat het leven op aarde bedreigde. Het was heel gewoon om zoveel mogelijk lawaai te creëren om de boze geesten die de zon verborgen weg te jagen.

Verduistering
Het fenomeen van de verduistering van de zon, voor korte tijd, is inmiddels door astrologen verklaard. Wanneer de aarde, maan en zon precies op één lijn schuift de maan voor korte tijd precies voor de zon waardoor de aarde op de specifieke locaties waar dit gebeurd voor korte tijd geen zonlicht krijgt. De ring van zonlicht die om de maan ontstaat tijdens een volledige zonsverduistering is bovendien zeer indrukwekkend om te zien.

De reden dat men wordt aangeraden om alleen maar naar een verduistering te kijken met een speciale bril is niet vanwege een verandering in het licht, maar omdat direct naar de zon kijken op elke dag slecht is voor je ogen. Je lichaam heeft echter de neiging om weg te kijken omdat direct naar de zon kijken pijn doet aan je ogen, en je pupillen vernauwen zich bij het zien van zulk fel licht. Tijdens een verduistering neemt de hoeveelheid licht echter af, waardoor je pupillen open blijven staan en je geen pijn krijgt aan je ogen. Je oogbal neemt daardoor een zeer hoge hoeveelheid fel licht in zich op met de gevolgen van dien: gedeeltelijke of tijdelijke blindheid door schade aan de retina.

Share this