De eerste hamburger – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1900 werd ‘s werelds eerste hamburger gebakken. Ook al is de precieze datum soms een discussiepunt, omdat er vele versies vooraf gingen aan de eerste moderne hamburger.

Vanaf de tijd van Genghis Khan was het al gebruikelijk om vlees tot gehakt te vermalen en in een platte schijf te kneden om onderweg op te kunnen eten. Het grote verschil tussen de hamburger van de Hunnen en die van ons? Zij aten het vlees rauw, nadat het uren tussen hun paarden en de zadels had gezeten om warm te blijven…

Onderweg
Over wie de eerste hamburger heeft gebakken/uitgevonden, is veel discussie. Maar de meeste bronnen hebben het over Louis’ Lunch als zijnde de plek waar voor het eerst een burger van gehakt daadwerkelijk tussen twee sneetjes brood werd gestopt.

In dit kleine familie-restaurant in New Haven, Connecticut werd op 28 juli 1900 een hamburger op deze manier geserveerd omdat een klant binnen gelopen zou zijn met de boodschap haast te hebben en iets te willen dat hij onderweg kon opeten. Zo bedacht de eigenaar, Louis Lassen, een broodje met wat groenten en vlees. Louis’ Lunch bestaat nog steeds. Maar er is meer te leren over hamburgers:

  • De oudste fast food keten (ooit een hamburger-keten) is White Castle, die bestaat sinds 1921.
  • Louis’ Lunch maakt nog altijd ‘The Original Burger’, zoals ze hem ook serveerden in 1900.
  • ‘s Werelds grootste hamburger weeg ruim 913 kilo en is op 2 september 2012 gebakken. Erop gingen ruim 23 kilo tomaten, ruim 22 kilo sla, ruim 27 kilo uien, ruim 8 kilo augurken, ruim 18 kilo kaas, en ruim 7 kilo spek.
  • Er bestaat een ‘National Hamburger Day‘. Deze wordt gehouden op, je raadt het al: 28 juli.
  • Vanwege de naam is er veel discussie gaande of de hamburger niet in de Duitse plaats Hamburg is bedacht. Maar hierbij gaat het mogelijk om de Hamburg steak, in plaats van gehakt. Eerdere versies van de moderne hamburger bestonden vaak uit deze steak op brood.
  • Op 5 augustus 2013 werd er voor het eerst een hamburger gegeten, die volledig van kweekvlees was gemaakt in een laboratorium. Voedselcritici vonden de burger goed smaken.
  • Er bestaat daadwerkelijk een Hamburger Hall of Fame, die ook een jaarlijks hamburger-festival organiseert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!