Dagboek van een boekverkoper is lachen en huilen om de boekenbranche.

Ik werkte 4 jaar lang in een boekwinkel, wat mij inspireerde tot een vaste rubriek op deze website, en waardoor ik meer dan genoeg boeken te lezen had. Maar daardoor kan ik ook zeggen dat Dagboek van een boekverkoper een geweldig inzicht geeft van de boekenbranche.

“Ooh wat moet het heerlijk zijn om hier te werken. Je kan de hele dag lekker lezen.” Als ik een euro kreeg voor elke keer dat iemand dat tegen me zei, dan hoefde ik zeker een jaar niet te werken. Want het is niet waar. Op rustige dagen kun je misschien een paar bladzijden lezen, maar het is voornamelijk werken en een constante stroom aan klusjes.

Dagboek van een boekverkoper is een simplistisch overzicht van het leven van een boekverkoper, van de dagelijkse rompslomp zoals het inkopen van nieuwe voorraad, tot de gesprekken met vaste klanten. En natuurlijk worden de anekdotes uit Bythell’s leven afgewisseld met vermakelijke verhalen over lastige klanten. En vanwege die verhalen is dit boek eigenlijk geschikt voor iedereen die in retail werkt. Want welke medewerker van een kledingwinkel, banketbakker, koffiezaak, of fietsenwinkel heeft nog nooit te maken gehad met verbazingwekkende eisen, stomme opmerkingen, of andere dingen die later misschien heel grappig zijn om te vertellen maar op het moment zelf haalden ze het bloed onder je nagels vandaan?

Iedereen die in retail werkt kan lachen om diens werk, en Bythell speelt daarop in. Maak van de frustratie iets hilarisch, stap eroverheen, en ga verder met je werkt. Iedereen die niet in retail werkt moet Dagboek van een boekverkoper echter verplicht lezen om te leren hoe zwaar en vermoeiend het is om constant met klanten om te gaan. Kortom: verplichte kost voor iedereen die houdt van vermaak en lachen.

Dagboek van een boekverkoper
Op zijn achttiende zag Shaun die eigenzinnige boekhandel in het Schotse kustplaatsje Wigtown voor het eerst. ‘Die tent bestaat over een jaar niet meer,’ zei hij toen achteloos tegen een vriend van hem. Dertien jaar later bestaat de boekhandel nog steeds en is Shaun de eigenaar van het grootste antiquariaat van Schotland. In Dagboek van een boekverkoper doet Shaun verslag van zijn dagelijks leven in en rond de winkel en laat hij ons zien hoe hij als boekverkoper overleeft in onze digitale tijd, hoe je omgaat met lekkages die maar terug blijven komen, met een zwarte kat die telkens op je boeken gaat zitten, met personeel dat graag zijn eigen plan trekt en met klanten die soms wel heel aparte wensen hebben. Ook neemt Shaun ons mee op reis als hij in zijn oude rode Renault door Schotland rijdt op zoek naar bijzondere boeken. Dit is het hartverwarmende verhaal van een man die leeft voor, met en tussen de boeken.

Shaun Bythell. Dagboek van een boekverkoper / Thomas Rap / 9789400407343

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!