Columbia University geopend – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1754 opent Columbia University in New York zijn deuren. Hoewel de universiteit in die tijd nog King’s College heet. De beroemde universiteit was de eerste in de staat New York.

King’s College werd opgericht op bevel van koning George II van Engeland en was de eerste universiteit in de staat New York. Het was de zesde universiteit in Amerika. Nu kennen we de universiteit als Columbia University. Met een geschiedenis van meer dan 250 jaar heeft de universiteit, net als Harvard, een hele lijst van interessante feiten in de geschiedenis opgebouwd.

  1. Columbia University is drie keer van naam veranderd. De naam King’s College viel niet meer goed na de Amerikaanse Burgeroorlog, en dus werd de naam in 1784 veranderd tot Columbia College. Omdat ‘universiteit’ meer prestigieus  klinkt, werd dat in 1896 Columbia University.
  2. In 1754 waren er acht studenten op King’s College, vijf daarvan behaalden uiteindelijk ook hun diploma.
  3. Tijdens de Amerikaanse Revolutie tegen Engeland, werd Columbia in 1776 ontruimd als universiteit en omgevormd tot barakken en een militair hospitaal voor de Engelsen.
  4. Columbia is één van de acht Ivy League-universiteiten in Amerika.
  5. De beroemde leeuw van Goldwyn Pictures (MGM Studios), die sinds 1917 als mascotte wordt gebruikt, is gebaseerd op de mascotte van Columbia University. De ontwerper, Howard Dietz, studeerde aan Columbia en wilde zijn oude universiteit eren met het logo.
  6. Meer film! Columbia University bezit de meest gefilmde collegehal van Amerika. 309 Havemeyer is onder andere te zien in de drie Spiderman-films, Ghostbusters en Mona Lisa Smile.
  7. Columbia reikt sinds 1917 de beroemde Pulitzer Prijs uit. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste journalisten, en wordt in die beroepsgroep als de meest prestigieuze prijs gezien.
  8. Columbia University bezat ooit het Rockefeller Center! Nou ja, de grond waar het complex op gebouwd is.  De grond (ruim 5,5 hectare groot) werd in 1929 door de staat New York aan Columbia geschonken. In 1985 verkocht de universiteit het aan de familie Rockefeller, voor 400 miljoen dollar!
  9. Dwight D. Eisenhower was de rector van Columbia toen hij tot president van de Verenigde Staten werd verkozen in 1953. Daardoor diende hij zijn ontslag in bij Columbia University.
  10. Het eerste spelletje Trivia werd bedacht, en gespeeld op Columbia. Studenten Ed Goodgold en Dan Carlinsky publiceerden op 5 februari 1965 het eerste spel in de Columbia Daily SpectatorHet sloeg aan en al snel begonnen ze wedstrijden te organiseren, die zelfs tegen andere universiteiten werden gespeeld. Speel online een Columbia-Trivia-quiz!

En nog een keer de beroemde leeuw van MGM, of toch stiekem van Columbia?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!