Share this

NaamloosVandaag in 1693 werd de champagne voor het eerst gedronken. Het was de monnik Dom Perignon die, volgens legende, het drankje zou hebben ontdekt.

Een prachtig verhaal! Dom Perignon krijgt de bubbels maar niet uit de wijn, proeft het toch voor een laatste smaaktest en roept naar zijn mede-monniken: “Kom snel, ik heb de sterren geproefd!”

Bubbels
Maar het verhaal is zeer waarschijnlijk niet waar. Bubbels in wijn waren in de zeventiende eeuw een bekend probleem in de kloosters. Ze ontstonden in het gistingsproces en maakten de (rode en witte) wijn ondrinkbaar. Dom Perignon is wel zeer belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de huidige champagne. Zo ontwikkelde hij de techniek om een witte wijn van rode druiven te maken. Dat was een techniek die nog nooit iemand succesvol had gebruikt. En het was waarschijnlijk de belangrijkste stap in het creëren van moderne champagne.

Maar net als alle andere wijnmakers probeerde ook Dom Perignon uit zijn bijzondere witte wijn de bubbels te krijgen, een proces dat hij nooit succesvol heeft kunnen maken. Achteraf zullen hele generaties wijnliefhebbers hem dankbaar zijn voor zijn falen.

Explosie
Andere kloosters probeerden Dom Perignon’s technieken na te doen, waardoor er een nieuw probleem ontstond. Ze volgden niet de juiste techniek, die de monnik geheim hield binnen zijn eigen klooster. En in een jaar tijd verloren veel kloosters ruim 20% van hun wijnvoorraad. Waarom? Doordat er teveel druk opbouwde in de flessen, waardoor de flessen uit elkaar sprongen! Deze explosies waren zo onvoorspelbaar, dat de champagne in de eerste instantie ‘de duivelswijn’ werd genoemd.

Romeinen
De Champagne-streek verbouwt al wijnstokken sinds de Romeinse tijd, met als grootste concurrent de zuidelijke buurman Bourgondië. Het Benedictijner klooster waar Dom Perignon monnik was, was zeer succesvol tijdens diens tijd als keldermeester. Hij verdubbelde het aantal wijngaarden en vergrootte de wijnkelder. Uit dankbaarheid werd hij na zijn dood in 1715, begraven in het kerkgedeelte waar enkel de abten begraven werden.

Share this