Boeken, kelders en kinderen

old-books-photography-2399781[1]Werken in een boekwinkel is zo verkeerd nog niet. Zou je denken. De hele dag worden de meest vreemde situaties naar je hoofd gegooid.

“Ik wil de andere boekjes ook zien!” Verbaasd kijk ik naar het kind, dat denk ik een jaar of 6 is. Ik moet bekennen dat ik steeds slechter wordt in het inschatten van de leeftijd van kinderen. En ik was echt al niet zo goed in het schatten van leeftijden. Andere boekjes? We zijn een winkel bestaande uit één ruimte. Dus ik weet niet goed welke andere boeken het kind kan bedoelen. Maar hij wijst naar de kelderdeur. “De boekjes beneden!” Ik grinnik. In onze kelder ligt voornamelijk de voorraad inpakpapier, tasjes, kassarollen, en dergelijke. Meer niet. “Daar is niets joh. Alleen maar spinnen en stof.” Het kind kijkt me wantrouwend aan, hij gelooft me duidelijk niet. Dan wijst hij naar de andere deur, die naar ons magazijn leidt. “Daar zijn meer boekjes!” Mijn baas springt in. “Nee hoor, daar staat drie meter water.” Nu kan ik het ook niet laten. “Wat? We hebben een privé zwembad en dat hoor ik nu pas?” Het kind kijkt verward. “Mama ik wil daarheen!” Weer wijst hij naar de deur. “Nee lieverd, de meneer zegt net dat daar alleen maar water is.” Een mogelijk onhandige bewering als de deur gedeeltelijk openstaat. Het kind kijkt mij nu aan, alsof ik wel te vertrouwen ben. Ik knik. “Alleen maar water hoor.” Brommend vertrekt het jongetje met zijn moeder.

Een tiental minuten later ben ik bezig met het inpakken van een paar boeken die straks door een klant worden opgehaald. Het is uitgestorven in de winkel. Ik kijk op als ik voetstappen hoor. Een flits schiet langs mijn ooghoeken. Het jongetje van eerder is terug, en dit keer is hij vast besloten om ‘de andere boekjes’ ook te zien! Ik kan niet eens reageren of hij is het magazijn al ingedoken. Hijgend komt zijn moeder een paar seconden later binnen. Ze kijkt me aan, ik wijs naar de openstaande deur naar de achterkant van de winkel. Ze gaat haar zoon achterna en haalt hem weer tevoorschijn. “Zie je! Er is helemaal geen water daar”, zegt hij stellig als hij de winkel weer uit wordt getrokken. Zijn nieuwsgierigheid is duidelijk tevreden gesteld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!