Baard-belasting ingevoerd – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1689 voerde tsaar Peter de Grote een nieuwe belasting in. Dat is niet zo bijzonder, maar wel dat deze belasting werd geheven op baarden! Juist ja, een baard-belasting. In Rusland.

De belasting klink misschien vreemd, maar in de tijd van Peter de Grote was Rusland een boerenstaat waar de rest van Europa op neerkeek. De tsaar was vastbesloten om zijn land groot, rijk en machtig te maken en hervormde daarom het leger, de overheid, de kerk en de burgers. Voor dat laatste liet hij adel en rijke burgers naar andere Europese landen sturen om daar geschoold te worden, en moest men zich aanpassen aan het Europese mode-beeld. En daar waren baarden allang geen statussymbool meer. Maar in Rusland wel… Dus moest iedereen van die baard af!

Maar die baard, dat was een beetje een probleem. In Rusland werden gladgeschoren mannen nauwelijks serieus genomen. Het hoofd van de Kerk weigerde ooit hoogstaande edelen te zegenen, omdat deze naar de Poolse mode hun baard hadden afgeschoren! Promotie maken zonder baard was bijna onmogelijk. Je kon zelfs geëxcommuniceerd worden door je lokale kerkleden als je je baard afschoor! Door deze houding zag Peter de Grote het als onmogelijk om de baard bij wet af te schaffen, en zo zijn onderdanen naar de Europese mode te dwingen. Dus voerde hij een belasting in, voor het dragen van een baard. Hiermee werd het ontmoedigd om een baard te laten staan, maar niet onmogelijk gemaakt. Ook kreeg de staatskas zo een nieuwe bron van inkomsten.

Token
Wie de belasting had betaald kreeg een koperen munt, met daarop een baard en snor gedrukt. Deze munt was het bewijs dat de belasting voor het hebben van een baard was betaald. Een dergelijke token/de belasting kostte 50 roebel, in die tijd een bedrag dat alleen adel kon betalen. En dat terwijl de hoogste bekleders van de Russische Orthodoxe Kerk en de Tsaar waren uitgesloten van de baard-belasting.

Belastingen
Hoe vreemd het ook klinkt, een baard-belasting, Peter de Grote was niet de eerste die hem invoerde. In 1535 voerde Henry VIII van Engeland hem ook al in. En zijn dochter Elizabeth I deed dat ook. In Engeland werd het echter niet gedaan om modieuze redenen, maar om hygiëne. Baarden waren de ergste verspreiders van luizen in Engeland en de koning en koningin wilden dit terugdringen. Net als in Rusland, was de koning (zelf zeer bebaard) uiteraard uitgesloten van de belasting.

Maar de baard-belasting was niet de enige vreemde belasting die ooit is ingevoerd.

  • Engeland heeft in 1696 een korte tijd een belasting op glazen ramen gehad.
  • In het oude Rome moesten vrije slaven belasting betalen over hun verworven vrijheid.
  • In 2005 voerde Tennessee een wet in waardoor drugdealers belasting moeten betalen over de drugs die ze verkopen. Betalen kan anoniem.
  • In de achttiende eeuw, gold er in Engeland een belasting voor het dragen van een hoed.
  • Engeland was het koninkrijk van de vreemde belastingen. Onder koning Henry I werd de ‘lafaard-belasting’ ingevoerd. Weigerde je te vechten voor de koning, dan moest je betalen. Koning John verhoogde deze belasting later met 300%.
  • Keizers Nero en Vespasian voerden in de eerste eeuw na Christus een belasting in op urine. Klinkt vreemd, maar in die tijd was dat een veelgebruikt materiaal in onder andere het bewerken van stoffen.
  • New York City heeft echter één van de vreemdste belastingen in de huidige tijd. De ‘bagel-belasting‘. Wil je een gesneden, geroosterde of voorgesmeerde bagel kopen? Dan kost je dat 8 cent meer dan een ‘normale’ bagel.

Comments

01/09/2014 at 22:38

Wauw. Dit is geweldig. Nog nooit van gehoord. Keep the nice/weird facts coming ^^Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!