Share this
Wikipedia: Bungle

Wikipedia: Bungle

Vandaag in 1944 wordt Anne Frank en haar familie verraden en opgepakt door de Duitsers. Wie de onderduikers heeft verraden is nooit duidelijk geworden, wel heeft het zeven mensen het leven gekost.

De familie Frank, familie van Pels en de heer Pfeffer hebben twee jaar lang ondergedoken gezeten in het Achterhuis. Allen doen ze dit in de hoop de Tweede Wereldoorlog te overleven. Maar naarmate de oorlog verder duurt, en ze langer in de kleine ruimte achter Otto Franks voormalige kantoor zitten, worden de onderduikers vermoedelijk onvoorzichtiger. De overlevenden vertellen dat de gordijnen open werden gezet, net als dakramen, of dat er lawaai werd gemaakt. Op 9 april wordt er ingebroken in het kantoorpand, waarna de nachtwaker met de politie op onderzoek uitgaat. Anne Frank schrijft op 11 april 1944 in haar dagboek dat er mensen aan de boekenkast, waarachter de trap naar het Achterhuis schuilging, was getrokken maar dat ze niet ontdekt waren. 11 april hadden de onderduikers nog geluk, de volgende keer dat ze iemand bij de boekenkast hoorden was het te laat…

Op 4 augustus 1944 staat de NSB en SS voor de deur van Prinsengracht 263 in Amsterdam. Oberscharführer Karl Silberbauer loopt als eerste het pand binnen, op de voet gevolgd door drie NSB-ers. De acht onderduikers  worden in auto’s afgevoerd. Alleen Otto Frank overleeft de oorlog…

Vlektyfus
De onderduikers worden op 8 augustus 1944 op transport gezet, de trein vertrekt naar kamp Westerbork. Ongeveer een maand later, Duitsland wordt ondertussen aan alle kanten aangevallen door geallieerde troepen, worden ze op transport gezet naar vernietigingskamp Auschwitz. Edith Frank overlijdt hier, nadat ze haar dochters Anne en Margot heeft zien vertrekken naar kamp Bergen-Belsen. Beiden keren hier niet van terug. Margot sterft als eerste in maart 1945, Anne sterft een paar dagen na haar zus aan dezelfde ziekte: vlektyfus. Ze is dan 15 jaar oud.

Dagboek
Wat we weten over Anne Frank komt voornamelijk door haar dagboek. Na de arrestaties blijven twee helpers, Miep Gies en Bep Voskuijl in het pand achter. Zij treffen in het Achterhuis de dagboekpapieren van Anne Frank aan, rapen ze bij elkaar en bewaren ze. Als Otto Frank terugkeert na de oorlog, gaat hij zijn dochters zoeken om er op 18 juli 1945 achter te komen dat ze dood zijn. Otto Frank leest in het dagboek van Anne dat ze het heeft herschreven omdat ze hoopt dat het na de oorlog kan worden uitgegeven, hij besluit deze wens uit te laten komen. Het boek is inmiddels in bijna alle talen van de wereld verschenen.

Het verraad
Hoewel er veel onderzoek naar het verraad van het Achterhuis is gedaan, is er nooit iemand voor gearresteerd of veroordeeld. Er zijn uiteindelijk meerdere verdachten aangewezen waarvan drie namen altijd terugkomen, die allen motieven lijken te hebben maar concreet bewijs is tot op heden nooit gevonden.

Share this