American Hotel geopend – Vandaag in

Wikipedia: Jvhertum
Wikipedia: Jvhertum

Vandaag in 1903 wordt het American Hotel in Amsterdam geopend. Het hotel moet een icoon worden, gelegen aan het Leidseplein. Het staat er nog altijd.

Het American Hotel, ook bekend onder de naam het Americain, is ontworpen door de architect Kromhout die een modern gebouw wilde neerzetten midden in de stad Amsterdam. De uitstraling moest net zo zijn als grote gebouwen in Brussel en Parijs, en dus verrees het hotel in de stijl van de art nouveau. Volgens Kormhout is het hotel echter ‘sober-Nederlands’. Hij heeft altijd ontkent het hotel in de stijl van ‘zeewierkronkelingen’ te hebben gebouwd.

Rijksmonument
De sloop van het vorige gebouw, en de bouw van het hotel hebben vier jaar in beslag genomen. Inmiddels staat het American al meer dan honderd jaar, en is het opgenomen in de lijst van Rijksmonumenten. Dit is gedaan vanwege de galerijen, balkons en het glas-in-lood. Nog altijd heeft het hotel, net als wanneer het opende, 175 kamers beschikbaar voor gasten en is het een ontmoetingsplek voor onder andere schrijvers en kunstenaars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!