Share this

Vandaag in 1843 regende het alligators in Charleston. Of dat vermoedde men tenminste. En dat is niet de enige “vreemde regen” die ooit is neergedaald.

Op 1 juli 1843 werd de stad Charleston geteisterd door een zware storm met heftige regenval en zeer sterke windvlagen. Wat men niet had verwacht was dat er die nacht een speciale bezoeker met de storm mee zou liften: er was namelijk een alligator meegekomen en neer geregend. Of zo gelooft men tenminste, waarbij ze claimden dat alligators niet vaak voorkwamen in het specifieke gedeelte van de stad waar het dier werd gevonden, en dat het verwonderd om zich heen keek alsof het niet wist waar het terecht was gekomen.

Het is niet duidelijk of het alligator-regen-verhaal echt waar is, maar er komen wel vaker rare dingen met het weer mee. We hebben de vreemdste “regens” op een rijtje gezet.

  • Brood. Nou ja, zaden. Opgepikt door de storm, soms uit schuren niet eens zo ver weg, kunnen zaden behoorlijk ver reizen. In 1890 kwam een regen van manna neer in een dorp in Turkije. De bevolking veegde de zaden na de storm bij elkaar en maakte er brood van. Dorpen in de buurt van de zee worden door dergelijke stormen nog wel eens bedekt met zeewier.
  • Golfballen. Hoe en wanneer ze werden opgepikt is een raadsel, maar dat maakte de regen niet minder desastreus of pijnlijk: de golfballen-regen in Florida. Hagelstenen ter grootte van golfballen zijn al pijnlijk, de echte dingen zijn nog net een stukje harder.
  • Kikkers. Kikker-regens zijn niet vreemd in de wereld. Opgepikt door stormen boven meren en rivieren worden de kikkers vervoerd om precies op een plek met een regenbui neer te komen. In Griekenland kwam op die manier in 1981 een hele kolonie kikkers uit Noord Afrika neer, en ook in de Sahara in Marokko zijn kikker-regens neergedaald.
  • Sardientjes. Dezelfde stormen kunnen uiteraard ook vis meenemen, en gezien deze soms heel weinig wegen hoeft de storm niet zo heftig te zijn. In Australië was in 1989 een voortuin na een lichte regenbui bedekt met maar liefst 800 sardientjes!
  • Melk regen. In 2015 vielen in Washington spierwitte waterdruppels uit de lucht, die ook witte sporen achterlieten op alles waar het op terecht kwam. Uiteindelijk bleek dat de druppels gevuld waren met stof, opgepikt door de wind in een opgedroogd meer en zo in de wolk terechtgekomen.
  • Bloed. Het idee van bloed dat met regen naar beneden komt doordat stormen zo heftig zijn dat vogels erdoor verscheurd worden is redelijk oud, maar tot nu toe is nog nooit bewezen dat het ook echt om bloed ging dat naar beneden kwam. Bloedrode regendruppels komen echter vaker voor, vaak verkleurd door zand uit de Sahara of door sporen van bepaalde plantensoorten.
  • Vliegende koeien. In Nederland kunnen we ons hier weinig van voorstellen, maar in Amerika is het niet ongewoon dat koeien leren vliegen. Tornado’s die door het binnenland razen kunnen zo krachtig zijn dat ze koeien moeiteloos oppikken en meters ver weg slingeren. Tornado’s zijn helaas slechte leraren: de dieren krijgen nooit les in hoe ze moeten landen.
  • Goo. Er is geen betere naam voor wat er in 2009 in Schotland uit de hemel viel. De wittige jelly-achtige substantie is tot op heden niet geïdentificeerd of wetenschappelijk verklaard, maar zo nu en dan duikt het weer ergens op na een storm.
  • Alligators. En dan toch weer die alligators. Waar de alligator die op 2 juli 1843 een behoorlijke jongen was, meer dan een halve meter lang, zouden er in South Carolina in 1877 meerdere jonge of zelfs baby-alligators uit de lucht zijn gevallen. Qua gewicht zouden de dieren, net als de vissen en kikkers, door een storm opgepikt kunnen zijn.
Share this