Aanvaarding brengt de trilogie tot een open einde

Na Vernietiging en Autoriteit verschijnt nu het derde deel van de trilogie van Jeff VanderMeer, Aanvaarding. Het is al net zo’n samenloop van details tot een bijna simplistisch einde.

De climax van de Sou9200000045444822[1]thern Reach-trilogie meldt zich eindelijk. Maar is het het waard geweest? Jeff VanderMeer doet in het laatste deel van de serie niet onder in zijn gedetailleerde manier van schrijven. Sterker nog, hij verwerkt zo mogelijk nog meer details in het verhaal!

Lijnen
Dat begint met wie er aan het woord zijn. Je wisselt het hele verhaal af tussen de directrice, Control, Spookvogel en de vuurtorenwachter. Maar waar de een een persoonlijk verhaal verteld, is de ander meer bezig met een lange opsomming. Bovendien lopen de verhaallijnen niet gelijk qua tijd, dat maakt het lezen soms wat verwarrend. De lijnen die deze personen volgen hebben wel iets gemeen, maar lijken tegelijk mijlenver van elkaar vandaan te lopen! Het begin is daardoor wat verwarrend, hoewel veel lijnen elkaar op het einde ontmoeten en één groot web blijken te vormen. Het web van VanderMeer? Of het web van Gebied X?

Natuurlijk is de ene persoon interessanter dan de ander, om te volgen. Een onbekend, nieuw personage is natuurlijk veel ‘makkelijker’ te ontdekken en te vormen in je hoofd. Je hebt er immers nog geen beeld van. Maar uiteindelijk moet je aan iedereen evenveel energie besteden om de verhalen te lezen. Want net als bij de vorige twee delen: 1 gemist detail, en je snapt er niets meer van!

Schepping
VanderMeer is geen emotionele schrijver. Tranentrekkende of hartverwarmende situaties zul je in alle drie de boeken niet terug vinden, ook al beschrijft hij soms iets waar je wat meer van kunt maken in je eigen hoofd. Dat is echter ook het sterkste punt aan zijn boek, want anders zou het verhaal zo mogelijk nog gecompliceerder worden. Dus geen emoties, maar wel een zeer duidelijk beeld van een wereld die niet (of misschien wel?) bestaat. Jeff VanderMeer heeft met deze trilogie een zeer sterk staaltje ‘schepping’ weten te voltooien, en heeft er het fenomeen science-fiction-writing zeker een stap verder gezet. Psychologische spelletjes in combinatie met horror en dat allemaal in een wereld die dus niet bestaat (of wel?). Je moet het maar kunnen op een manier die ook nog interessant is om te lezen.
En dat alles terwijl je ook nog een biologie-lesjes over aanpassingen van natuursystemen om de oren gesmeten krijgt!

Open
Het einde is relatief open, je daarmee ruimte gevend verder te fantaseren over Gebied X, de wereld en het lot van de mensheid op hun huidige koers. Moet dit de moraal van het verhaal zijn? Stevenen wij ook af op een wereld als Gebied X? Of heeft VanderMeer echt enkel en alleen bedoeld om een spannende thriller te schrijven? Dat is niet helemaal duidelijk, net als wel meer tegen het einde niet duidelijk is. Zoals de herkomst van de Krabbelaar, of van de grens. Jammer, maar misschien is er nog ruimte voor een vierde boek over een aantal jaar?

Aanvaarding
Het is winter in Gebied x, de mysterieuze wildernis die al decennialang, expeditie na expeditie, weigert haar geheimen prijs te geven. Het gebied wordt steeds groter en het overheidsbureau dat het onderzoekt en bewaakt, de Southern Reach, is in chaos uiteengevallen. Een laatste team gaat de grens over, vastberaden om een verafgelegen eiland te bereiken dat mogelijkerwijs antwoord biedt op alle vragen. Maar als ze falen, loopt de hele wereld gevaar.

In dit laatste deel van de veelgeprezen Southern Reach-trilogie worden de grote raadsels rond Gebied x ontrafeld, en de consequenties daarvan zijn schokkend.

Jeff VanderMeer. Aanvaarding / De Bezige Bij / 9789023491552

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!